Köterberg

Deze wandeling hebben we zelf uitgezet. Hij is niet extreem lang, maar door de hoogteverschillen, de slechte markering en soms de slechte paden hebben we er lang over gedaan. Voor ons een relatief zware wandeling.

De route gaat voornamelijk door het bos. Vandaar ook niet zoveel foto’s. Door het bos is het GPS track op sommige punten slecht. Een goede, moderne, ontvanger zal helpen bij het volgen van het track.

De Köterberg is een bult in het landschap met daarop een radartoren en GSM mast. Hij is vanaf ver te zien. Vanwege de radartoren is de weg omhoog in prima conditie. In de haarspeld zijn twee zijweggetjes, de hoogste, langs een transformatorhuisje, dient ook als wandelparkeerplaats.
Vanaf de parkeerplaats lopen we iets terug naar de weg. Daar pakken we het lagere weggetje met de markering X18 / X19.
Zodra je de bosjes om de parkeerplaats uitloopt en even omkijkt zie je de toren van de Köterberg staan.

We negeren de aanwijzing die op de weggeschilderd is en lopen het weggetje uit tot aan de bosrand.

We hadden deze route uitgezocht om eens uitgebreid door het bos te lopen. Het eerste deel is een loofbos met her en der wat naaldbomen. Al met al met tijden echt een donker bos.
De markeringen zijn niet altijd goed. Dus we moeten regelmatig kijken waar we zijn en of we onze route nog kunnen volgen.
We volgen de X18 / X19 tot een kruising bij Forsthaus Bröken. Een Forsthaus wil nog wel eens een kasteel, landhuis of herberg zijn. Dit Forsthaus is een boerderij, een bedoeninkje. Naast het huis staat wel een gedenksteen. Op de boom er achter een uitgebreide uitleg van alle teksten op deze steen.

Vanaf het Forsthaus volgen we de K. Aangegeven met de letter K op een bordje met een fel-oranje rand.

Deze route brengt ons bij de Forsterbach. Met veel speurwerk en goed uitkijken naar de bordjes, struikelen over de takken en soppen door de blubber van het stukgereden bospad komen we uiteindelijk op een afsteker die ons naar de X5 brengt.

We zijn nu op twee – derde van de wandeling en op het laagste punt van de route. Vanaf nu gaat de weg min of meer alleen nog maar omhoog.

De X-routes zijn regionale wandelpaden en daardoor meestal wat beter van kwaliteit en met een betere markering. Dat klopt ook nu gelukkig, want door het spoorzoeken waren we niet echt opgeschoten.

Langs de X5 komen we twee keer een gedenksteen tegen voor bosarbeiders die overleden zijn in hun werk (staan niet op de kaart). In oktober zien we wel al activiteit ter voorbereiding van de winter: de markering voor de Loipes staat de blinken in de zon op nieuwe paaltjes nieuw in de verf. Dat voorkomt niet dat de hut die op de kaart ingetekend staat ontbreekt.

Het laatste stuk gaat steil omhoog en uiteindelijk komt de X5 uit op het weggetje waar we begonnen zijn, op de plek waar de X18 / X19 op de weg geschilderd is. De weg naar de parkeerplaats is dan eenvoudig.


Hoogteprofiel


Let op de schaalverdeling


Kaart

[flexiblemap src=”http://wandelen.huizederidder.nl/content/20061024/20061024_Koterberg.kmz” width=”400px” height=”400px”]


Gegevens

Gegevens wandeling:

  •  Gelopen: 2006.10.24
  •  Tijd: 11:00 – 16:00
  •  Afstand: 15 km
  •  Hoogteverschil: totaal ong. 480 meter stijgen en dalen. Laagste punt 170 meter, hoogste punt 320 meter.
  •  Markering: Zie tekst. Je hebt voor deze wandeling echt een kaart nodig, de markeringen ontbreken op stukken en zal in de bossen de GPS ontvangst wegvallen.
  •  Deel van de route modderig bij regen.
  •  Route zelf uitgezet.
  •  GPS track
  •  Kaart: Kulturland Kreis Höxter (nordteil), nummer 69. ISBN3-89439-281-9 o.a. via www.bol.de.