Venasque

Vlak bij onze camping ligt hoog op een rots het stadje Venasque, vandaag onze wandelbestemming. We vertrekken vanaf de camping en volgen de gele richtingaanwijzers. Het brengt ons langs een groot huis (in verval), een moderne basiliek en uiteindelijk ook nog een ruine. Omdat het warm is, is het niet erg dat alleen de klim naar Venasque zelf, enigszins stijl is. Verder is het gewoon rustig doorlopen.
Uitzicht op het stadje Malemort-du-Comtat.
De eerste wegwijzer is St. Felix Nord. Het blijkt een groot huis te zijn. Nu door meerdere bewoners bewoond. Sommige delen zijn prima, andere zijn overgenomen door de duiven. Toch chique, een huis met een eigen richtingaanwijzer.

Zicht op ons doel: Venasque.
De tussendoorpaadjes zijn smalle wandelpaadjes. Leuke afwisseling ten opzichte van de geasfalteerde landbouwwegen.
De kapel staat naast het klooster Notre Dame de Vie. Het is een mooi voorbeeld van het Moderne bouwen. Inclusief de technische problemen die dit met zich meebracht.

Daarna komt de klim omhoog naar Venasque. Aldaar een mooi uitzicht op de Mont Ventoux.

Bovenaan het dorp de gedrongen kerk. Blijkt op een Romeinse fundering te staan. Deze plek is al eeuwen strategisch.

In de kerk een mooi koor en een afbeelding uit de 13e eeuw die je niet mag fotograferen.

Achter de kerk het monument voor de gevallenen tijdens de Grote Oorlog. Aangezien het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei herdacht wordt, twee dagen voor deze wandeling, staat alles er nog prima bij.

We doen een rondje door het stadje.

Na het stadje weer terug door de wijnvelden.
Tijdens onze rustpauze worden we ingehaald door twee dames die overduidelijk bij het klooster horen. Hun doel voor de middagwandeling was dit beeld.
De kloof van de Nesque is beroemd. Bij Venasque valt het nog mee, maar krijg je wel een indruk van wat zo’n riviertje over de eeuwen heen voor invloed heeft op het landschap.

Bovenop een heuvel een ruine van wat eens een belangrijk huis geweest moet zijn. Ook dit huis kijkt uit over het dal.

De brem staat in bloei. In de volle zon waait er dan een zware lucht over de hellingen.


Hoogteprofiel

Let op de schaal.


[google-map-v3 kml=”http://wandelen.huizederidder.nl/content15/20150510/20150510_FR_Venasque.kmz” width=”500″ height=”500″ zoom=”11″ maptype=”OSM” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”nl” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”false” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”false” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” bubbleautopan=”true” distanceunits=”km” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]


Gegevens wandeling:

  • Gelopen: 2015.05.10
  • Afstand: ongeveer 10 km
  • Start- en eindpunt: Camping Font Neuve of richtingwijzer Font Neuve, Malemort-du-Comtat.
  • Omkeer: Venasque
  • Voorzieningen: In Venasque is er horeca.
  • Route zelf uitgezet.
  • GPS track.