Beverweerd

Op zondag 8 januari lopen we een klein rondje bij Werkhoven. De echte start is bij de St. Stevenskerk. We parkeren echter bij een andere kerk aan de Herenstraat, waar de auto’s op het gras nog wel laten zien dat het druk kan zijn, maar rond 13:00 zijn de kerkgangers toch naar huis. Dus plek zat. We lopen de wandeling met Ernst, Nicole, Jouke en Petra.
De oude kerk is de start van de wandeling.
De St. Stevenskerk. Bordjes van de ANWB vertellen meer over de kerk. Wat nieuw is, is het bord van het klompenpad "Aderwinkelpad".
Kasteel Beverweerd is jarenlang een internationale school geweest. Nu zitten er een paar bedrijven.
Het klompenpad (dat we een stukje volgen) maakt dat je door de velden gaat.
Tja, wat doe je? Op het bordje staat dat het klompenpad (dat we niet lopen) omgelegd is, niet rechts de plank over, maar rechtdoor wegens "bosbouwwerkzaamheden". Hoe erg kunnen die zijn? We besluiten het er op te wagen.
Voordat we bij het bos zijn, moeten we het nog eerst zien te bereiken. Het pad is behoorlijk modderig.
Het bos blijkt niet meer te zijn. Het is een veld geworden dat min of meer onbegaanbaar geworden is. In de restanten zijn de slootjes wel voorzien van bomen om over te steken, maar het blijft zoeken. Uiteindelijk lopen we het perceel uit. Volgens de kaart een paadje, maar het blijkt wat "verbreedt" te zijn. Niet alleen dat: de zware klei is rul, open en je zakt er tot de enkels in weg.
We lopen min of meer op goed geluk richting de Broekweg. In de wilgen zie je soorten varens. De paadjes zijn met hekken van de weilanden afgescheiden. Soms is het wel wat smal. Uiteindelijk komen we met een plank de sloot over op de Broekweg. Daar pakken we de route weer op.
Vanaf de Broekweg de Langbroekerwetering op. Het was een donkere grijze dag, maar toch druk. Hoe moet dit in de zomer zijn? Bij het witte huis lopen lopen we langs de ijzeren decoratie van Beverweerd het landgoed op. Het kasteel van de zijkant zag er triest uit. De afwerking ontbreekt hier op de bakstenen (wel aan de andere kant). Daarnaast staat er een grijze sporthal uit de jaren 50 naast en een vreselijk gebouw van de school.
Van links naar rechts de wandelgroep van vandaag: Jouke, Paul, Nicole, Liesbeth en Ernst. Foto gemaakt door Petra. Na het kasteel over het landweggetje met uitzicht op de molen, terug naar het begin.


Hoogteprofiel


Let op de schaalverdeling


KaartGegevens

Gegevens wandeling:

  • Gelopen: 2006.01.08
  • Afstand: ongeveer 9 km
  • Markering: geen
  • Horeca: Broekweg kruising Langbroekerwetering, terras. Niet op zondag.
  • Tip: neem goede schoenen en een wandelstok. Alle planken over sloten gaan zoveel beter met een stok.
  • Uit: Wandeling 11 uit Wandelgids Utrechtse Heuvelrug / Elio Schijlen. Vario Pers; Groenekan. ISBN 90.901703.3.2
  • GPS track