Kaldenkirchen – Overhetveld

We lopen deze wandeling als vierde dag van een meerdaagse. De wandeling start op het kerkplein in Kaldenkirchen. Aldaar volgen we de beschrijving uit het boekje. De markering is net iets anders.

Nadat Kaldenkirchen verlaten is, gaat de wandeling grotendeels door het bos langs de Duits-Nederlandse grens. Afgesloten wordt met een stuk door het natuurgebied lans de rivier de Swalm. Hierlangs bereiken we het dorp Overhetfeld. Aldaar een Hotel Garni pal naast de route.

De etappe begint in Kaldenkirchen. Omdat we nog wat boodschappen moeten doen, volgen we de beschrijving uit het boekje langs een fijne broodjeszaak en laten de markering voor wat hij is.
Ook vandaag de X1. Bij een speeltuintje bij een restaurant in het bos wordt het nog maar een keer herhaald.
Een korte omweg gaat naar een vlonder met een uitzicht over een verveend vennetje. Opvallend, want vandaar lopen we voornamelijk rechtdoor.

Op de grens komt de E8 samen met het Pieterpad en de Maas-Schwalm-Nette route. Helaas is het café dicht zodat we dat niet kunnen vieren.

Daarna gaat het geruime tijd weer rechtdoor. Halverwege komen we bij een goede Duitse gewoonte, namelijk om het bos vol te zetten met schuilhutjes. Ook deze staat op een prima plek.

Ook dit pad kronkelt af en toe, er zit nogal wat hoogteverschil tussen Duitsland en Nederland.

Voor het restaurant / pretpark de Witte Steen staat grenspaal nummer 430, naast een grijze steen. Wanneer je doorloopt voorbij het grote ding, is er ook nog een klein café met een prima terras.
Het hoogteverschil maakt een mooi uitzicht over de Nederlandse velden mogelijk. Maar verder is het rechtdoor.

De eerste variatie komt bij het Natuurpark Maas-Schwalm-Nette.

Halverwege het traject door het natuurpark een uitzichttoren.

In Overhetfeld logeren we in het Hotel Garni Hildergard. Prima, maar iets verouderd. We zijn net voor de bui binnen.


Hoogteprofiel


Let op de schaalverdeling


Kaart

[flexiblemap src=”http://wandelen.huizederidder.nl/content09/20090721/20090721_E8_Kaldenkirchen_Overhetfeld.kmz” width=”400px” height=”400px”]


Gegevens

  • Gelopen: 2009.07.21.
  • Afstand: ongeveer 24 km.
  • Markering: verscheidene.
  • Uit: Hans Jürgen Gorges: Der Europäische Fernwanderweg E8 (1). Via Fernwege.de. ISBN 978-3937304-22-9
  • GPS track