Amerongen – Veenendaal

Na een voor ons lange onderbreking pakken we het Utrechtpad weer op. Het is het einde van de zomer 2009 en de Herfst staat op de stoep.
Op de aanlooproute, langs de drukke doorgaande weg, een tabaksschuur.
We pakken de wandeling weer op bij de parkeerplaats aan de Bergweg. In het bos de markering van de opening van het Utrechtpad. Eén van de weinige van dit soort markeringen van LAW paden.
In de omgeving van het Berghuis een pad in de kom van een vallei. Een stroomdal van de gletscher. Op de top van de Amerongseberg een solitaire boom. Bankje er om, een attractie in het bos.
Vlak voorbij het bankje een persoonlijke mijlpaal: de totale afstand die we afgelegd hebben met wandelingen staat op 1000km. Dat is met enig korreltje zout te nemen, zo nauwkeurig is het niet, maar het staat leuk.
De noordkant van de Elsterberg kijkt uit over een heideveld. Bij helder weer zou je ver kunnen kijken. Nu leek het wel een zomerdag met zoveel zon.
De Slapersdijk loopt door langs het dorp Veenendaal. Je zou zeggen dat het een rivierdijk is, maar het is een onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
Jongens aan het vissen in de wetering.

De Rode Haan telt onder andere een bedrijf in tuinbeelden.

Bij de voormalige Batterij aan de Schalm. Er is daar een kano-oversteek.

De batterij aan de Schalm van de achterkant. Google Maps geeft de omvang van de batterij goed weer.

Vanaf het Fort aan de Buursteeg lopen we terug naar het station Veenendaal – de Klomp. Vervelend stukje.


KaartGegevens

 • Gelopen: 2009.09.26
 • Afstand: ongeveer 14 km
 • Markering: Geel rode strepen.
 • Kaarten: 12, 13 en 14 (2003).
 • Uit: Utrechtpad
  ISBN10: 90-7061-80-X
  ISBN13: 9789070601935
 • Praktisch: Beginpunt: Centrum Amerongen, dan naar het beginpunt lopen, eindpunt: NS Veenendaal de Klomp. Wij hebben de auto op het P+R gezet en toen met de bus naar Amerongen.
 • GPS-Track.