Scherpenzeel – Amersfoort

Dit is onze laatste etappe van het Utrechtpad. We doen deze wandeling met openbaar vervoer, dus met de bus naar Scherpenzeel en aan het einde van de dag met de trein naar huis. Het is voor ons een verassende wandeling. Het gebied langs het Vallei kanaal is onderdeel geweest van de Waterlinie en de kazematten die daar bij horen zijn hersteld. Eenmaal de Gelderse Vallei uit, kruisen we een oude spoordijk en gaat het richting landgoed Henschoten – Den Treek en dan door de groene zones het centrum van Amersfoort in.
Vanuit het centrum van Scherpenzeel loop je naar het Vallei Kanaal. De glooiende oevers zouden de indruk geven dat het een rivier is. Op de westelijke oever de kazematten en groepenschuilplaatsen (bunkers).
Af en toe een afsteker over een landbouwweggetje.

Het sluiscomplex laat het verval goed zien. De bedoeling hier was om het land onder water te zetten, dus om het water binnen te houden.

De velden laten zien dat het een vruchtbaar gebied is. Het grote huis is nu een kantoorpand, er loopt een mooi pad langs.

Woning langs de Heiligenbergerbeek

Landgoed Henschoten – Den Treek ligt op de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Bij Den Treek het karakteristieke theehuisje.

Deze boerderij ligt nog in het klei-gebied.

En een paar meter verder is het weer zand.

Via paden door parkjes en groenstroken lopen we naar de stadsrand om te eindigen bij de kerktoren.


Kaart


  • Gelopen: 2011.03.11
  • Afstand: ongeveer 21 km
  • Markering: Geel rode strepen.
  • Uit: Utrechtpad
    ISBN10: 90-7061-80-X
    ISBN13: 9789070601935
  • Praktisch: Openbaar vervoer naar Scherpenzeel.
  • GPS-Track.