Milseburg

We zijn in de Röhn, een laaggebergte grenzend aan het Sauerland. Vandaag staat er een wandeling met een historisch tintje op het programma: de Milseburg. Aan het einde passeren we een reconstructie van een versterking die om de berg heen stond (lang, lang geleden). We hebben de wandeling gevonden op de site van de regio Röhn onder het kopje “Extratouren”. Dit zijn over het algemeen mooie wandelingen die prima aangegeven zijn. Vooral dat laatste is op een mistige dag als deze, een plus.

Bij de start is het uitzicht nog goed, maar de wolken hangen nog in het dal. Beneden zal het wel wat mistiger zijn. We lopen tussen de akkers door naar beneden, langs een wegkruis richting het bos. De kruizen waren niet alleen oriëntatiepunten maar ook grensstenen voor de landgoederen van de kerk en de kloosters. Het bos dat we in lopen is productiebos. De man met de motorzaag heeft de markering gelukkig laten staan en er zelfs wat leuks van gemaakt!

Over de heuvel lopen we de mist in. Ondanks de mist zijn de rotsformaties niet te missen. Op de grens van mist en zon, lopen we langs een kampterrein met houten tipi’s. De mist toont de zon tussen de bomen door. Wanneer de mist wegtrekt, worden de toppen in de omgeving ook weer zichtbaar.

Aan het einde van de wandeling het doel: de reconstructie van de fortificaties. Beeld vanaf de berg, van binnen uit dus. Links een stuk herbouwde muur. De stapels stenen er omheen geven de hoogte redelijk aan.

Deze wandeling is ongeveer 17,5 km. Hij is uitgezet door het bureau voor toerisme van de regio Röhn. De track van de wandeling die wij liepen vind je hier.