Hollandse Rading – Soesterberg

Deze dagwandeling volgt het Trekvogelpad. Voor ons is het de eerste etappe van dat pad. Beschreven op kaart 23 en 24 van het boekje van het Trekvogelpad. Het traject kent vanaf het station een aanlooproute. Je pakt het LAW pas op in Lage Vuursche bij het Koos Vorrinkhuis.
De wandeling start op station Hollandse Rading. Voor ons is dit de spreekwoordelijke achtertuin, vanuit Utrecht is het een paar minuten. Bij het station de betonnen geleiders voor de bovenleiding.
We lopen het station uit, onder het viaduct door en dan in essentie rechdoor. Dit deel van de heuvelrug is druk en dat kan je zien aan de brede wegen en uitgesleten fietspaden. Het is nog vroeg en het is ook nog niet erg warm, vooral in de schaduw van de bomen wil het nog niet opwarmen.
Uiteindelijk lopen we tegen de spoorlijn aan. Die over en dan kom je terecht bij de Lange Duinen. Verwend als wij zijn van de wandelingen in Duitsland, vinden we het nogal eens erg zoeken naar markeringen. Rond de duinen lopen twee paden. Gelukkg is alles deze keer wel heel duidelijk aangegeven.
De Lange Duinen zijn weliswaar duinen, maar er vindt ook nog wel bebossing plaats. De echt open vlakte is een stuk verderop.
Naast een groot hek met daarachter loodsen loopt een klein paadje. Met een bankje en dan is het tijd om weer eens wat te eten. We zitten er een kwartiertje waarin er 3 paar fietsers, 2 paar steppers en 3 individuele joggers langskomen. Wat een drukte op zo’n klein stukje.
Nadat we de spoorbaan overgestoken zijn komen we in de Soester bossen terecht. De route is hier niet altijd echt zichtbaar aangegeven. Het is een mooi stuk, maar het verkeerslawaai, auto’s vliegtuigen en treinen, is soms overdonderend. Rond snackbar ’t Hoogt verdwalen we min of meer in de routebeschrijving danwel de grote hoeveelheid kleine paadjes. Het komt er op neer dat je achter de snackbar omgaat en niet de N-weg neemt. Kijk, dat is duidelijk. Het stuk over de vliegbasis is vreselijk: véél verkeer en geen kant om op te gaan.
De Utrechtseweg bij Soesterberg. Het is een vreselijke plek: veel verkeer, een lelijke woonboulevard aan de overkant.
Zelfde kruispunt,nu gezien van de bushalte. Die bushalte is overigens erg praktisch: als je zit kijk je tegen de prullenbak aan wanneer je wilt zien of de bus er aankomt. Blijkt een provinciale Feature te zijn.


[flexiblemap src=”http://wandelen.huizederidder.nl/content/20030925/20030925_Trekvogelpad_Lage_Vuursche_Soesterberg.kmz” width= width=”400px” height=”400px”]


 • Gelopen: 2003.09.25.
 • Afstand: ongeveer 12km.
 • Horeca: Lage Vuursche, Café ’t Hoogt.
 • Gps-track.
 • Markering: Wite – rode markering.
 • Kaarten: 23 en 24 uit gids.
 • Uit: Trekvogelpad.
  ISBN10: 9070601826
  ISBN13: 9789070601829.
 • Praktisch: Met de trein naar Station Hollandsche Rading en met de bus van Soesterberg naar Utrecht CS.