Bökendorf

We hebben deze wandeling zelf uitgezet. Startpunt is het dorpje Bökendorf. De wandeling start bij het parkeerplaatsje bij Haus Bodinthorp aan de noordkant van het dorp. Door het dorp heen om aan de achterkant van het Haus uit te komen. Daar zie je de lindenlaan die de zichtlijn van het Haus vormt. Vervolgens over de Kirchweg naar Bellersen. Het dorp Bellersen is het geografisch midden van Duitsland, tenminste, als we het informatiebord aan de hoofdstraat mogen geloven.

Met wat geslinger door het dorpje verlaten we het bij de parkeerplaats bij de bakoven. Vervolgens lopen we aan de voet van de heuvels door het dal dat gevormd is door de rivier Brucht. De laagstaande oktoberzon doet de gele bladeren van de bomen aan de overkant van het dal goed uitkomen. We volgen de bosrand, klimmen even een stukje om weer op een bosweg uit te komen. Het bos wordt afgewisseld met een kleine bosweide. Bij een Y-splitsing gaan we de berg op richting de Schneekapelle. We komen het bos uit op een asfaltweg en een hele grote oude boom aan de rand van wat een weide geweest is. Dat steken we over en volgen daarna het bijna overgroeide pad langs de asfaltweg naar de Kapelle.

De Schneekapelle ligt aan een veldje. In de Kapelle een Mariabeeld. We lopen weer terug naar de bosrand en volgen de weg langs de voet van de berg. Het pad loopt uiteindelijk “dood” op een hekje aan de rand van de velden. Naar het noorden staat een jachthut en is de uitgang naar een boerenpad. Dat brengt ons uiteindelijk bij de provinciale weg. Daar laat de route die we volgen ons nog twee keer oversteken om effectief zo’n 50 meter op een vrijliggend voetpad te lopen. We lopen door naar het begin van een höhe-weg. Deze weg brengt ons, langs een hut en even daarna het het kerkhof, weer terug bij Bökendorf. Omdat we nu aan de andere kant van het dorp binnenkomen, het dorp. door. O.a. langs de bijzondere beton-skelet-bouw kerk.

Deze wandeling is iets meer dan 15km. De track van de wandeling vind je hier.