Dompierre, circuit de fer

We lopen een thema-wandelroute, namelijk die over de ijzerindustrie die hier geweest is. De start is in Dompierre. We parkeren toepasselijk bij het museumpje (niet in geweest) en na een klein vervelend stukje over een drukke weg, slaan we een paadje in dat langs de achterkant van de huizen aan de dorpsrand loopt. Het maakt de route net iets korter. Het is wel kruipdoor-sluipdoor, maar dat is alleen maar leuk. De eerste stop is het voormalige hoogovencomplex La Butte Rouge. Vanuit de richting waaruit wij komen lopen staan er grote borden dat het gesloten is en gevaarlijk, een eindje verderop zien we een paadje naar het terrein en de bovenkant van de hoogovens. Het is een indrukwekkend complex.

Wanneer we verder lopen zien we aan de horizon een groot betonnen skelet van een gebouw staan. De tweede stop van de ijzerindustrie-resten. Hier staat een groot hek om heen, maar op afstand is te zien hoe groot het was en een bord geeft uitleg. Ook een hoogovencomplex.

We vervolgen de wandeling en lopen door naar La Ferrière-aux-Étangs, een mijnwerkersdorpje. Alle huisjes zien er hetzelfde uit, wat een bijzonder beeld geeft. Een enkele is opgeschilderd in een andere kleur, maar bijna alle huisjes zijn wit met rood. Met een bocht gaat het door het nabijgelegen bos, daar stoppen we bij de ingang van een ertsmijn uit de Romeinse tijd (en eerder). De terugweg gaan over een lange, rechte weg en wat landweggetjes terug naar Dompierre.

Deze wandeling is een aangepaste wandeling van de Circuit de Fer. De route die wij liepen vind je hier. De website van de historische vereniging vind je hier.