Harderbos

We lopen een mooie wandeling door het Harderbos, uitgezet door Mari Smit. In deze wandeling heeft hij twee door Natuurmonumenten gemarkeerde wandeling samengenomen. Het heeft de week hiervoor veel geregend. De toch al vaak modderige paden in Flevoland zijn nu erg modderig. En vooral op delen waar de Schotse Hooglanders lopen zijn de paden daardoor slecht. Maar dat laat ons niet weerhouden, het is een prachtige wandeling.

De start is bij een kleine parkeerplaats. Daarvandaan lopen we langs de Strandgapertocht het bos in. De bossen zijn nu zo’n 40 jaar oud en het beheer is er op gericht om de variatie zo groot mogelijk te krijgen. Er wordt dan ook her en der gedund. Omgevallen bomen blijven liggen en zijn dan weer voedsel voor onder andere mossen. Stukjes gaan over de fietspaden, maar vaak lopen we over paadjes een eindje naast de fietspaden. Wel zo rustig.

De oevers van de Hoge Dwarsvaart worden voorzien van een nevengeul. Het is dan even langs de werkzaamheden en over rijplaat lopen. Straks wordt het mooi, maar nu is het nog een bouwput. Vanaf de Karekietweg lopen we de speurtocht naar het Pannenkoekenhuis Hans en Grietje. Vanwege de omstandigheden gesloten, maar toch een plek waar relatief veel mensen zijn. We lopen weer verder en gaan het gebied van de grote grazers in. Bij de Pluivierentocht is er naast de brug een oversteek gemaakt en daar komen we een klein groepje Hooglanders tegen. Imposante beesten. Met een lus langs het Harderwold Villa Resort, ooit de plek van een camping, lopen we weer terug naar de oversteek van de Hoge Dwarsvaart. Bij deze plek zien we hoe het er uit moet komen te zien. Daarna langs de Lepelaar, een plas terug naar het startpunt. Omdat we met al die modder het wel een beetje gehad hebben, nemen we voor het laatste stuk het verharde fietspad. Loopt wel zo prettig.

Deze wandeling is ongeveer 14km. De route die wij gelopen hebben vind je hier.