Kaldenkirchen – Overhetveld

We lopen deze wandeling als vierde dag van een meerdaagse. De wandeling start op het kerkplein in Kaldenkirchen. Omdat we nog wat boodschappen moeten doen, volgen we de beschrijving uit het boekje langs een fijne broodjeszaak en laten de markering voor wat hij is. De hoofdroute is ook vandaag de X1. Bij een speeltuintje bij een restaurant in het bos wordt het nog maar een keer herhaald. Een korte omweg gaat naar een vlonder met een uitzicht over een verveend vennetje. Dit is dit stuk van de wandeling de enige afleiding, want vandaar lopen we voornamelijk rechtdoor.

Op de grens komt de E8 samen met het Pieterpad en de Maas-Schwalm-Nette route. Helaas is het café op de grens dicht zodat we dat niet kunnen vieren. Daarna gaat het geruime tijd weer rechtdoor. Halverwege komen we bij een goede Duitse gewoonte, namelijk om het bos vol te zetten met schuilhutjes. Ook deze staat op een prima plek.

Hoewel het min of meer rechtdoor is, kronkelt af en toe. Opvallend is het hoogteverschil tussen Duitsland en Nederland. Voor het restaurant / pretpark de Witte Steen staat grenspaal nummer 430, naast een grijze steen, wat dus blijkbaar de witte steen moet zijn. Wanneer je doorloopt voorbij het grote ding, is er ook nog een klein café met een prima terras. Het hoogteverschil maakt een mooi uitzicht over de Nederlandse velden mogelijk. Maar verder is het weer rechtdoor.

De eerste variatie komt bij het Natuurpark Maas-Schwalm-Nette. Daar slingert de route langs water en over paden door het gebied heen. Halverwege het traject door het natuurpark een uitzichttoren. Bij Overhetfeld lopen we het natuurgebied uit. Daar logeren we in het Hotel Garni Hildergard. Een mini-kamer, iets verouderd, maar goed genoeg voor één nacht. We zijn net voor de bui binnen.

Deze etappe van de E8 is ongeveer 24 km. De track van de route die wij gedaan hebben vind je hier.