Knapzakroute Elp

We lopen de Knapzakroute Elp. En het blijkt een enerverende dag te worden. De start is bij Hotel Koekoek in Elp. Lang gelden hebben we daar in de zon een koffie appelgebak gehad toen we het Drenthepad liepen. We lopen Elp uit langs de schaatsbaan om met omwegen uit te komen op de Smalbroekseweg. We kijken als eerste tegen een boerderij aan met een trapgevel. Wat je er ook van vindt, het blijft een boerderij.

Over de Smalbroekseweg lopen we eerst langs het Elper Westerveld om er daarna schuin over te steken. Het groepje Schotse hooglanders vindt daar wat van en komt, gelukkig op afstand, achter ons aan lopen en rennen. Toch maar even doorgestapt. Over de Westerbroeken lopen we langs de velden en later de heide van het Zwiggelterveld. Bij de picknicktafel bekijken we de route en we besluiten om te kijken of we de wandeling wat minder over asfalt kunnen verleggen. Helaas lukt dat maar ten dele, dus we keren terug naar de route en gaan dan over de Oelmerweg naar het Elper Noordveld.

Daar staat een digger midden op de weg. We maken een praatje en de meneer vertelt ons dat het pad dat we in willen door hem afgesloten is. Het pad wordt teruggeven aan de natuur. Dat het onderdeel is van een route is nieuw voor hem. Maar je kan er nog wel overheen of langs hoor. Volgend jaar niet meer, nu nog wel. We gaan het avontuur aan en lopen een stuk over de afgesloten weg. Het is zwaar ploegen. Wanneer we in de verte de Zandspeelplaats zien, lopen we daar maar naar toe.

Vanaf de Zandspeelplaats gaat het verder richting het Witte Veen en het Blanke Veen. Op de kaart zijn het kleine plasjes, maar met de vele regen staat nu alles onder water. Zo diep dat het van bovenaf een schoen in loopt. Hebben we dat ook weer meegemaakt. Vanaf hier pakken we min of meer het Drenthepad weer op, lopen langs het Elpermeer op uiteindelijk tussen de weilanden weer bij Elp uit te komen.

Deze wandeling is Knapzakroute nummer 5. Omdat Staatsbosbeheer paden afgesloten heeft is de route die wij gelopen hebben niet meer te lopen. Het is wachten op aanpassingen. De route was 14,5km.