Leerdam – Beesd

We lopen de eerste etappe van het Lingepad op een zondagmiddag. Dat laat goed zien wat een druk recreatiegebied de Betuwe hier is. Het station Leerdam is een ongeïnspireerd bouwsel dat we via een modern winkelcentrum snel achter ons laten om via de oude binnenstad en de haven de stad te verlaten. Over de Oude Zuider Lingedijk loopt de route naar het veel mooiere dorp Asperen. Na het dorp Asperen lopen we langs Fort Asperen. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, maar thans in gebruik voor kunst. Een drukte van belang, ook op het terrasje van het Fort. Naast en om het Fort staan een aantal groepen-schuilplaatsen (bunkers). In september is de appeloogst in volle gang op de Langendijk. Op de Langendijk staan de huisjes tegen de dijk aan geplakt.

Het volgende dorp is Acqouy.

Na Acqouy gaat de route langs de provinciale weg naar Rhenoy. Niet zo’n mooi stuk, maar het hoort er wel bij.

Na Rhenoy loopt de route de Molendijk af, langs het Huis te Rumpt. In Rumpt loop je langs de Linge aan de ene kant en oude huisjes aan de andere kant. In het seizoen kan je hier verse walnoten kopen bij kraampjes langs de weg.

Beesd heeft een oude hoofdstraat die verwijst naar betere tijden en je de A2 die er langs dendert snel doet vergeten. Na de snelweg links naar station Beesd.

Deze etappe van het Lingepad is ongeveer ongeveer 16 km en is Rood-Wit gemarkeerd. Het Lingepad is onderdeel geworden van het Grote Rivierenpad. De meest actuele route vind je op Wandelnet.nl. De route die wij gelopen hebben vind je hier.