Rheinbach – Villiprot

Deze vierde dag begint met regen. We vertrekken uit Rheinbach met de regenjas alvast aan. We lopen een paar minuten en het gaat echt gieten. Gelukkig duurde dat maar een half uurtje. De wandeling gaat door landbouwgebied en loopt vervolgend door naar het Kottenforst, een aangelegd bos. Omdat wij een collega van Liesbeth bezoeken, stoppen we met de E8 in Villiprott.

Aan het begin van de wandeling wat hindernissen. Het regent en de tekst in het boekje waarschuwt voor een tunneltje onder de B266 door: 1,50m zou die zijn. Dat klopt niet helemaal: Liesbeth kan er staan en die is langer. Voor mij is het wel bukken. Na het tunneltje een pad langs een industrieterrein, naar het volgende tunneltje. Deze gaat onder de A61 door. Ook hier weer de beek als extra aanmoediging om voorzichtig te zijn. De oversteek is 3 steentjes breed.

Nu we Rheinbach uit zijn en terugkijken zien we dat we de Eifel echt achter ons gelaten hebben. De dorpen volgen elkaar op. En tussen de velden door betekent ook af en toe in de berm voor een trekker. Een gebaar dat door de boeren erg op prijs gesteld wordt. Het klaart wat op wanneer we het Wasserschloss bij Lüftelberg passeren. Je mag er niet in, maar het ligt er mooi bij. Naast de ingang van het kasteel een waterwiel. Het wiel is van onlangs gerestaureerd en ziet er imposant uit. De St Petruskerk in Lüftelberg is ook opvallend in felle kleuren geschilderd. Schijnt vroeger gebruik geweest te zijn. Ik vind het wel wat hebben.

Aan het begin van het Kottenforst een oversteek over een spoorbaan. De bomen zijn dicht. Het duurde even voordat wij duidelijk hadden wat er moest gebeuren: knop drukken, “hallo” zeggen. Wachten tot de bomen opengaan, oversteken, knop drukken, weer “hallo” zeggen en dan kan je door.

In het Kottenforst nieuwe borden. Dat het nummer (10) en het teken niet tegelijk in één vakje horen was de maker niet duidelijk. Boven de bomen de radiotoren voor Bonn en omstreken. In het bos langs de Communicationsweg: een boom van meer dan 350 jaar oud. Pas als je er naast gaat staan, zie je dat het wel een boom van enige omvang is. We stoppen de wandeling op de parkeerplaats voor wandelaars aan de rand van het bos en de rand van het dorp. Vanaf hier lopen we naar het huis van de collega van Liesbeth waar we overnachten.

Deze etappe van de E8 is ongeveer 14 km. De track van de wandeling vind je hier,