Leerdam – Beesd

Deze wandeling is van Leerdam naar Beesd en volgt de route van het Lingepad. We hebben hem later nog een keer gelopen om zeker te weten dat we het Lingepad ook echt compleet gedaan hebben. We lopen op een bewolkte dag begin oktober. Een mooie tijd, omdat dan de appels en de walnoten geoogst worden.

Station Leerdam is een vergrootte tramhalte. Terwijl er een mooi gebouw naast staat. Door het stadje heen kom je bij de jachthaven van Leerdam. Even de brug over langs de provinciale weg en dan de dijk van de Linge op. Daarna loop je over en langs de dijk richting Asperen. Dat wordt aangekondigd door een groot wit herenhuis. In Asperen wordt het deel langs de Linge gedomineerd door de sluizen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het stadje uit moeten wel langs het fort. Dat gaat deze dag niet lukken omdat het bruggetje dicht is. Laat maar zien hoe effectief alles was om ongewenst bezoek weg te houden.

De groepenschuilplaatsen (bunkers) liggen verspreid om de dijk een. Goed is zichtbaar hoe diep de polder ligt. Na de akkers volgt het dorp Acqouy met z’n scheve toren. Voorbij Acqouy, langs de provinciale weg, dan het talud van de weg af weer verder langs de Linge. De coupure in de zomerdijk kan afgesloten worden met balken bij hoog water. Het hek is er voor het vee. Voor Beesd nog het Huis te Rumpt. Beesd heeft dan een heel ander karakter met de statige laan met platanen.

Deze etappe van het Lingepad is opgegaan in het Grote Rivieren Pad. De lengte is ongeveer 16km, hij gaat van station Leerdam naar station Beesd. De wandeling is met de rood-witte markering aangegeven. Een track van de wandeling vind je hier.