Lexmond – Leerdam

We zijn lang geleden gestart in Leerdam met het Lingepad. Onderweg kwamen we de markeringen voor de E8 tegen. De E8 start in Nederland in Hoek van Holland. Het Grote Rivierenpad vormt hier de E8. Wij lopen van Lexmond, naar ons startpunt Leerdam. Deze etappe loopt door Vijfherenlanden, wij zijn daar vaak op de fiets geweest. Zo in het voorjaar, wanneer er van alles uitloopt en in bloei staat, een prachtige etappe.

Wanneer we over de dijk bij Leerdam de stad uit lopen, komen we langs dijkhuisjes. Wat verderop de boerderijen die tegen de dijken gevlijd liggen. De dijkjes tussen de velden ontsluiten dit polderlandschap. Al dat water vraagt aandacht. Sluizen, dijken en pompstations. Dit gebied is ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Al die bomen vragen ook aandacht. Soms betekent dat het tot aan de grond afzagen. De opbrengst, al die takken heten “geriefhout”. Om te verwerken of om op te stoken. Bij een weide met koeien speelt de boer mooi in op de wandelaars: de richting is niet alleen de route, maar ook de weg naar zijn melk-verkoop. Dit deel gaat over betonnen platen, het is slappe grond.

In Schoonrewoerd een ooievaar op de schoorsteen van de school. Na Schoonrewoerd beginnen ook de fruitbomen, mooi in bloei. Tussen de boomgaarden staan de “Groepenschuilplaatsen”, oftewel de bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijken zijn de afgelopen jaren weer verstevigd. Dat is bij Lexmond goed te zien bij de Linge.

Deze etappe van het Grote Rivierenpad is 22km. Je vind de meest actuele informatie over dit pad op Wandelnet.nl. De route die wij gelopen hebben vind je hier.