Schoonhoven – Lexmond

We zijn lang geleden gestart in Leerdam met het Lingepad. Dat is later opgegaan in het Grote Rivierenpad. Onderweg kwamen we de markeringen voor de E8 tegen. De E8 start in Nederland in Hoek van Holland en als etappe van die E8 deze dag van Schoonhoven naar Lexmond. De stadjes Schoonhoven en Nieuwpoort zijn ongeveer aan elkaar gebouwd. Maar Nieuwpoort is een oude vestingstad. En dan is er veel te zien. Eenmaal Nieuwpoort uit, gaat het rechtdoor richting een molen. Het is langs een provinciale weg, dus niet top, maar daarna begint het polderlandschap. De dijkpaden tussen de velden door, doorkruisen de hele polder. De dijkjes zijn er om het water binnen of buiten te houden. Dus overal sloten, vaarten en tochten.

Ameide is een plaats aan de Lek met voldoende geschiedenis. Bij het stadje een pondje over de rivier. Wij lopen door over de dijk. De dijkverzwaring heeft er voor gezorgd dat die nu ongeveer in de voet van de dijk ligt. Verderop de Vlietmolen langs de Oude Zederik. Ondertussen laten de bomen en de weilanden het frisse groen zien dat deze tijd van het jaar zo mooi maakt.

Deze etappe van het Grote Rivierenpad is ongeveer 22km. De wandeling is rood-wit gemarkeerd. Je vind de meest actuele informatie op Wandelnet.nl. De route die wij gelopen hebben vind je hier.