Bad Godesberg – Rolandseck

We lopen van Bad Godesberg, een voorstad van Bonn, naar Rolandseck. Niet zo’n lange wandeling, maar aangezien we met de trein uit Nederland komen hebben we ook maar een halve wandeldag. De dag is de eerste van vijf dagen wandelen, samen met Bert en Petra. Het stationsgebouw is typisch Duits: groots. En niet alleen de buitenkant is imposant, ook de stationshal is bijzonder. We lopen de eerste meters meteen verkeerd, maar vrij vlot pakken we de route weer op.

De route gaat door het park naar deze kerk toe. We lopen het park uit over een overkapte brug. Wij kennen dit soort bruggen uit de USA, daar zijn ze een grote toeristische attractie. Hier niet. Beetje laat voor ons, maar we zijn in Bonn. Eventjes maar, we lopen hier eigenlijk de stad uit.

Terugkijkend naar Bad Godesberg valt het kasteel op de Godesberg steeds weer op. Nu we door de velden lopen hebben we zicht op de over aan de overkant van de Rijn. Ook daar de grotere huizen en kastelen. We volgen de markering van de Rheinsteig, de zwarte R op een witte ondergrond. Over het algemeen goed aangegeven.

De wandeling gaat veel op en neer. Nu we weer wat verder zijn, zien we ook de skyline van Bonn. Het oude kasteel van Bad Godesberg valt in het niet bij de hoogbouw er (ver) achter. De eerste wijngaard laat zien dat we in een wijngebied aangekomen zijn. Over de lage wijnranken zicht op het dorp aan de overkant. Toren hoog op een heuvel boven de Rijn. De donkere steen is lokaal en niet het gevolg van luchtvervuiling. Na een bijzonder steile afdaling vanaf de hoofdroute (R) via een verbindingsweg (RV) komen we uit bij het wildpark Rolandseck. Aldaar deze mooie villa.

Station Rolandseck is het eindpunt. Het heeft drukkere treindagen gekend. Nu is het in gebruik als museum (begane grond en 1e etage) en als restaurant (2e etage). Ons hotel is naast het station.

Deze etappe van de E8 is ongeveer 15km, dat is met de RV naar Rolandseck. De route die wij gelopen hebben vind je hier.