Rolandseck – Bad Bodendorf

We lopen vandaag van Rolandseck naar Bad Bodendorf. We beginnen de dag met zijn vieren, halverwege besluiten Petra en Bert de wandeling te staken wegens lichamelijke ongemakken.

We vertrekken vanuit het hotel in Rolandseck. Achter het hotel is een wildpark. We moeten de heuvel op en om het wildpark heen om de route die we de dag ervoor verlaten hebben weer op te pakken. Dat kost wat moeite, we lopen behoorlijk verkeerd maar vinden de route uiteindelijk toch weer terug. Toch jammer dat het steeds omhoog is…

Ook nadat we de route weer gevonden hebben lopen we met enige regelmaat mis. Eenmaal op de route zien we waar het om begonnen is op een Höhenweg: verre uitzichten. Ze komen er dus aan! De hoge uitzichten worden afgewisseld met oversteekjes over beekjes. Bij Unkelbach verwacht je een Bach, dit is hem. Over de beek heen en vervolgens langs de achtertuinen van de huizen. Zo kom je nog eens ergens. Bij het dorp staat de richting weer goed aangegeven. Toch fijn om te weten.

In de bossen bij het dorpje Calmuth wordt het oude kasteel weer in oude luister hersteld. Bij het kasteel een drukte van belang: het is een plek waar veel wandelaars komen en even rust houden. Jammergenoeg is er verder helemaal niks (kan nog komen). Bij het dorp Erpel komen we uit de heuvels en kijken op de kerk bij het Appolinaris onder de hoede van Fransiscus. De monniken en zusters komen uit de omgeving van Maastricht, aldus een bord aldaar.
Op het kerkhof een grafkelder (lastig te fotograferen) en een graftombe. Vanaf het terras van de kerk wel een prachtig uitzicht over de rivier.

Dichter bij dorpen en steden is de markering beter en is er meer landbouw. Het koolzaad geeft dan mooie plaatjes. Ook andere resten van beschaving: een Joodse begraafplaats in het bos, naast een veld. Informatief bord ernaast dat de gebruiken hieromtrent netjes uitlegt.

Uiteindelijk is Bad Bodendorf in zicht. De vlaggen zijn van de mei-viering. Het oude centrum is bijzonder pittoresk, hoewel, buitenwijken zijn buitenwijken, ook in pittoreske dorpjes. Het hotel heeft een geruststellend bordje bij de deur.

Deze etappe van de E8 is ongeveer 18km, incl de aanlooproute vanuit Rolandseck. De track van de route die wij gelopen hebben vind je hier.