Willebadessen – Bad Driburg

We lopen de tweede dag van Zuid naar Noord. We stappen in Bad Driburg op de trein, overstappen in Altebeken en dan naar Willebadessen. Daar start de tweede wandeldag. Lang, warm en op delen saai soms zelfs wat vervelend.
 
Grote stoorzender is de boktor en hoe de landeigenaren daar mee omgaan. Er wordt als een dolle gerooid. Alle naaldbomen die bevattelijk zijn, en met de droogte zijn dat er veel, heel veel, gaan er uit. Alleen loofbos of kale vlakte blijft over. Wat ook overblijft zijn stukgereden boswegen en markering die niet top is. Het alternatief, de naaldbomen laten staan, is ook geen gezicht.
Maar het maakt wel duidelijk dat wat wellicht gezien is als natuurgebied feitelijk een monocultuur is van naaldbomen. Levenloos. Op delen zie je het groen weer terugkomen. Maar het zal nog wel even duren voordat dit stuk Teutoburgerwald weer het aanzien waard is.
Wel genoten van de mooie stukken, de koelte onder het bladerdak van loofbos en de kleuren.
 
We starten dus in Willebadessen. Daar lopen we omhoog, langs een gedenkplaats voor de gevallenen in de beide wereldoorlogen, om vlak bij de parkeerplaats Alte Eisenbahn de Eggeweg op te pakken. We lopen naar het noorden. En dan zie je plots tussen de bomen zo’n enorme zend-toren staan. Maakt goed duidelijk dat ook dit een cultuurlandschap is. Min of meer recht door, noord. Dat er veel gekapt is, zorgt er wel voor dat we ruim uitzicht over de omgeving hebben.
Bij de Asselner Hütte houden we pauze. Het is wat klam en warm en soms lijkt het een beetje te miezeren. Gelukkig is er genoeg te lezen over de bouw, herbouw en restauratie van deze hut. Midden in het bos komen we langs Hebram-wald. Het dorp uit gaat de route een stuk langs een provinciale weg. Dat hier de Eggeweg niet vaak belopen wordt, blijkt uit de begroeiing. Ook zijn de bordjes niet altijd helemaal op orde. Vanwege de boswerkzaamheden is ook nog een pad afgesloten. We besluiten het er op te wagen. Gelukkig werd er niet gewerkt. Het uitzicht op Bad Driburg kondigt het einde van deze wandeldag aan.
 

Deze etappe van de Eggeweg is ongeveer 16km. Met aan- en afloop ongeveer 20km. De track van de route die wij gelopen hebben vind je hier.