Altastenberg – Küstelberg

Op onze laatste dag in Heidehotel Hildfeld besluiten we een stuk van de Rothaarsteig te gaan lopen. We nemen de bus naar een bushalte ten westen van Winterberg en lopen dan tot aan het dorp Küstelberg. De dag begint regenachtig, maar in de loop van de dag wordt het steeds beter. Onderweg veel bos, mijnbouw, het stadje Winterberg en andere cultuur-historische zaken.

We lopen van het hotel naar de bushalte. Achter de bushalte maken de werkzaamheden in de lokale steengroeve enorm lawaai. De steen aan het begin van het dorp laat zien waar het hier om gaat: goud. De grote vakwerkhuizen maken duidelijk dat het ook wel eens succesvol geweest is. Langs de riviertjes omhoog. Dus af en toe even van oever wisselen. Boven Winterberg de skischans en uitzicht op het stadje. De zon komt door de wolken zodra we Winterberg inlopen.  We lopen door het stadje en leggen aan bij een bakker voor koffie-met. Alleen jammer dat we het boekje van de Rothaarsteig laten liggen. Ten noorden van het stadje is de bron van de Ruhr een belangrijk punt in de Rothaarsteig geworden. Picknicktafels, stoelen etc., maken dit een mooi punt op de route. Lange rechte wegen en grensstenen maken duidelijk dat dit bos er voor de mensen is en dat grenzen belangrijk waren.

De volgende stop is de groeve Steinbreuch Wagensmier. Ook aangekleed met borden, picknicktafels en een mooie houten kolom. Tussen de bospercelen mooie brandgangen vol met bloemen.

Het kapelletje kondigt het dorp aan. Het laatste stukje naar het hotel blijkt dan toch wel weer stijl te zijn.

Deze wandeling is ongeveer 18km. Een deel volgt de Rothaarsteig. De route die wij liepen vind je hier.