Graaf van Buren (1)

Deze wandeling is de “oude” NS wandeling van Tiel naar Geldermalsen en dan door naar Beesd met de naam “Graaf van Buren”. Het was een tweedaagse wandelroute met overnachting in Geldermalsen.

Dag 1.

We verlaten station Tiel aan de achterkant. Op zondag is er voldoende parkeergelegenheid. De stad uit en dan over de A15 en de Betuwelijn richting Zoelen. Dat je een kasteel nadert zie je allereerst aan de luiken van de boerderijen die bij het kasteel horen (hoorden). Kasteel Zoelen is bewoond en je mag er dus niet in. Je mag er wel naar kijken. De route stuurt je door het bos om het kasteel. Het bos is zo donker dat de GPS (model 2005) het voor gezien houdt. Uiteindelijk kom je uit op de bomenlaan die je bij het informatiepaneel bij het kasteel ook al hebt gezien (dit is dus ook de afsteker) .Aan het einde van de bomenlaan een statige poort. Wandelaars moeten het doen met een houten bruggetje. Na het kasteel loop je de Betuwe in. Akkers, boomgaarden, weilanden maken duidelijk dat het een agrarisch gebied is. De statige huizen laten zien dat het hier goed boeren was.

Buren is het stadje onderweg. De terrassen, snackbars en pannenkoekenhuizen maken duidelijk dat het een toeristisch centrum is. Maakt wel dat er op zondag van alles open is. Mooi meegenomen in een gebied waar zondagsrust nog heel gewoon is. In Buren voor de kerk het standbeeld van Anna van Buren, Willem van Oranje en de kinderen Phillips en Maria zoals het in 1557 zou zijn geweest. Na het stadje Buren loop je richting de recreatieplas en dan verder de velden in.

De Hoge Maatsteeg is een dijk langs een kanaal. We hadden daar een serieus gesprek met een paar egels. Later kom je langs bosjes die wat meer aangeharkt zijn, heeft ook wel wat.

Deze eerste dag is ongeveer 24km lang. De wandeling maakt gebruik van de markering van het Grote Rivierenpad (Vroeger het Lingepad). Wij hadden als beginpunt station Tiel en als eindpunt station Geldermalsen. De track van deze eerste dag vind je hier.