Hohnstein

We zijn in Zuid-Duitsland in het gebied dat de Sächsische Schweiz heet. We lopen een wandeling met rotsen, een Napoleontische versterking en veel bomen. Het is deze dag behoorlijk warm en we zoeken dus de schaduw van het bos op. We lopen Hohnstein uit en kijken vanuit de velden terug op het stadje. Het wordt gedomineerd door het kasteel dat boven de bebouwing uitkomt.

In het veld een versterking met uitzicht over de omgeving en op het dorp. Aangelegd door Napoleon. Zo’n bos lijkt een natuurgebied, maar is al eeuwen een bron van inkomsten. Mijnbouw, bosbouw en de jacht hebben het landschap gevormd. In het boekje waren ons mooie rotspartijen beloofd. Dat komt uit. Tussen de rotsen door een net aangelegde weg. Onderstreept dat het hier om een cultuurlandschap gaat. Erg mooi, dat wel. Bomen weten altijd een plekje tussen de rotsen te vinden, die kom je dus op de merkwaardigste plekken tegen. Daarna passeren we een aantal grotten. In de grotten vuurplaatsen die zo te zien nog steeds gebruikt worden. Een ander teken dat dit een cultuurgebied is, is de brug over een rivier midden in het bos. Terug in Hohnstein. De ogen van de daken spieken onder de dakpannen door.

Deze wandeling is ongeveer 10km. De wandeling is afkomstig uit de Rother wandelgids van dit gebied. De wandeling die wij gelopen hebben vind je hier.