Bergen aan Zee – Alkmaar

Deze etappe van het Trekvogelpad is de start van het pad. We hebben in Alkmaar overnacht en gaan met het busje naar Bergen aan Zee. Bij dit beginpunt geen mooi bord of info-paneel. Dit deel van Bergen is zowieso een brok triestigheid. In de bewolking en de bijna-motregen ligt het dorpje er niet al te mooi bij. Dus: op naar het strand en het eindpunt Alkmaar!

We starten op het het strand, daarna is de eerste stop Het Zeehuis, een NIVON-huis. Hier de traditionele richtingaanwijzer en het bord dat de start van het Trekvogelpad markeert. Niet vergeten binnen een kaartje voor het duingebied te kopen! Daarna lopen we de duinen in. Over het algemeen zijn de paden prima te lopen. Het echte duin-gevoel krijg je op de zandpaden. Rul zand is dan toch wel ploegen…

Een stukje Atlantik-wall maakt duidelijk dat het hier niet altijd zo rustig geweest is. Ondertussen komt ook de moderne wereld weer in zicht. Het gekromde dak herbergt naast een bibliotheek ook een grote supermarkt. Handig zo halverwege.

De volgende stop is Egmond aan den Hoef. De oude huisjes zijn de aanloop tot de plaats waar kasteel Egmond gestaan heeft. Voor de ruïne een beeld van de graaf van Egmond, tegenover de ruïne een kast met boeken. We verlaten het dorp met voldoende cultuur.

Nu gaat het voor lange tijd over dijkjes en jaagpaden door oude polders. Met bruggetjes, hekjes, overstapjes blijf je wel lekker bezig. Bij een gemaal is een clubje kanoërs druk met het over tillen van de kano’s. Langzaam komt Almaar in zicht. De molen op de wal van Alkmaar maakt de oude stadsgrens erg duidelijk.

Deze etappe van het Trekvogelpad is ongeveer 23km en is rood-wit gemarkeerd. De wandeling die wij liepen vind je hier.