Culemborg – Leerdam

Deze etappe van het Waterliniepad loopt van Culemborg naar Leerdam. Dat is eenvoudig met het openbaar vervoer te doen. De aanlooproute door Culemborg leidt langs de oude haven. Aldaar twee gebouwen die verwijzen naar het verleden. Het pad pakken we op aan de kade en loopt vervolgens onder het spoorviaduct door, de uiterwaarden in.

Op deze wandeling een drie-provinciepunt bij “De Waai” (een plas). In de uiterwaarden en de weilanden er omheen de tekenen van het fort bij Everdingen. Het rare bouwsel is een kogelvanger, het einde van een schietbaan die er eens geweest is. Na het fort, door de weilanden (een onprettig hoge plank -geen foto- over een hele diepe greppel) brengt naar de Diefdijk. Rond de plek waar de snelweg door de Diefdijk heen gaat veel versterkingen. De batterij naast de snelweg is net gerestaureerd. De groepenschuilplaatsen verderop zijn overgroeid door bomen en bosjes. De weg langs de Diefdijk, de Acqouyseweg, geeft uitzicht over de regelmatige vormen van het polderlandschap. Aan het einde de watermolen bij Leerdam.

Deze etappe van het Waterliniepad is ongeveer 19 km. De meest actuele versie vind je op Wandelnet. De route die wij gelopen hebben vind je hier.