Diemen – Ransdorp

We lopen het Trekvogelpad van Diemen naar Ransdorp. We lopen samen met Inge. Deze etappe gaat langs de rand van Amsterdam en geeft daarmee zicht op wat wel de rafelranden van een stad heet. Industrieterreintjes, snelwegen, sluizen, maar ook bos en recreatieterrein. Het stuk door Schellingwoude / Durgerdam brengt de gedachten terug naar de tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was. De hele route gaat over verharde wegen.

We starten in Diemen, bij de Gamma / McDonalds. Bij een elektriciteitshuisje gaan we richting de A1. In de verte zie je de sluizen in het Amsterdam-Rijnkanaal en later de torens van de Zeeburgertunnel. Op de brug over het kanaal ruim uitzicht op het kanaal.

Aan de voet van de dijk verscheidene auto-bedrijven. Volgens ons mocht je er niet parkeren. De kop van de Piet Hein Tunnel wordt gemarkeerd door een mooi roestvast staal gebouw. Gelukkig komt de graffiti overal. Op de achtergrond de puinstort van Amsterdam. Verder langs de dijk naar de Oranjesluizen. Tussen de beroepsvaartsluis en de pleziervaartsluis een monumentje voor de oude sluis. Hoe het werkt moet je maar even zelf gaan lezen. Na de sluizen loop je over de Durgerdamdijk richting Durgerdam. De woonboten liggen rijen dik. Ook hier liggen ze onder de rook van de snelweg. Om de elektriciteit heen en Durgerdam komt in zicht. Hier staan de houten huizen tegen de dijk aan geplakt. Bij de richtingaanwijzer wordt de dijk langs het IJsselmeer verlaten.

Daaran komt in de verte Ransdorp in zicht.

Deze etappe van het Trekvogelpad is ongeveer 15km. De route die wij liepen vind je hier.