Loenen – Maarssen

We lopen deze etappe in de winter, vandaar dat hij wat korter is. Maarssen heeft langs de Vecht een pittoreske dorpskern. Langs de Vecht de grote huizen, de speeltjes van de rijke kooplieden uit Amsterdam. De kade gemaakt van dakpannen laat zien dat hier ook industrie geweest is. Daarna gaan we de weilanden in, richting het Waterleidingkanaal. De groepenschuilplaatsen kondigen een fort aan, maar laten ook zien dat het kanaal van belang was. Naast fort Tienhoven een overstort in het kanaal, het geeft een mooi beeld. Zicht langs het kanaal laat ook zien dat er verschillende waterstanden zijn. In de verte zicht op kasteel Nyerode. Voorbij het fort Tienhoven gaat het kanaal verder richting Loosdrecht.

Bij Nieuwersluis valt de mooie voordeur van de Pupillenschool op. Op het laatst nog wat groepenschuilplaatsen in de weilanden. De brede basis laat zien dat de slappe bodem ook al bij de bouw een probleem was.

Deze etappe van het Waterliniepad is ongeveer 12 km. De meest actuele route vind je op Wandelnet. De route die wij liepen vind je hier.