Soesterberg – Maarn

Deze wandeling volgt het Trekvogelpad van van Soesterberg naar Maarn. We doen deze etappe samen met Inge. Haar auto staat in Maarn en we rijden in 15 minuten van Maarn naar de parkeerplaats voor vliegtuigspotters bij het vliegveld.
We lopen een paar minuten langs de N-weg en duiken dan tussen de huizen door het bos in. Doet je het verkeer snel vergeten. Door het wijkje voor het personeel van het voormalige vliegveld heen en dan een voetgangersbrug over de A28. Over de brug een, om het luchtvaartmuseum heen en dan kom je in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De weg die we dan lopen gaat langs/over Wallestein. Een voormalig huis waarvan alleen nog maar de put en de houtwal om het huis zichtbaar is. Een vreemde ronding in het verder erg vierkant aangelegde bos. Zo’n lange rechte weg geeft ook het idee dat het druk is in het bos: je ziet immers iedereen lopen.

Met een dun zonnetje op de bladeren is het herfstbos wel op zijn mooist. De groen/gele combinatie geeft veel kleur. Na het dorp Austerliz nemen we de omweg naar de Piramide. We hadden gehoor dat die gerenoveerd zou worden. Aangekomen bleek dat de renovatie van de Piramide nog niet afgerond is. Ik herinnerde mij dat als een heuvel in het bos. Het blijkt nu een heuvel op een veld in het bos te zijn. De zandheuvel is weer netjes gemaakt, nu worden de aarde voor het gras erop gedaan. Ook wordt er nog aan de trap omhoog gewerkt.

Er zijn regelmatig open veldjes in het bos. Het “natuurlijke” natuurbeheer van Staatsbosbeheer en andere landeigenaren maakt het bos voor wandelaars veel interessanter. Bij “de Hoogt” komen we op zo’n veldje. Daar lopen we netjes omheen en duiken het bos weer in. Langs een enorme rododendronhaag vinden we een sponsachtige paddenstoel. In Maarn heeft Inge de auto staan, zodat we weer terug kunnen naar Soesterberg.

Deze etappe van het Trekvogelpad is ongeveer 15km. De track van de route die wij gelopen hebben vind je hier.