Venasque

Vlak bij onze camping ligt hoog op een rots het stadje Venasque, vandaag onze wandelbestemming. We vertrekken vanaf de camping en volgen de gele richtingaanwijzers. Het brengt ons langs een groot huis (in verval), een moderne basiliek en uiteindelijk ook nog een ruïne. Omdat het warm is, is het niet erg dat alleen de klim naar Venasque zelf, enigszins stijl is. Verder is het gewoon rustig doorlopen.

De eerste wegwijzer is St. Felix Nord. Het blijkt een groot huis te zijn. Nu door meerdere bewoners bewoond. Sommige delen zijn prima, andere zijn overgenomen door de duiven. Toch chique, een huis met een eigen richtingaanwijzer. De tussendoorpaadjes zijn smalle wandelpaadjes. Leuke afwisseling ten opzichte van de geasfalteerde landbouwwegen.

Verrassend is de kapel naast het klooster Notre Dame de Vie. Het is een mooi voorbeeld van het Moderne bouwen. Inclusief de technische problemen die dit met zich meebracht. We turen er een poosje door de ramen, maar helaas zit het gebouw dicht.

Daarna komt de klim omhoog naar Venasque. Aldaar een mooi uitzicht op de Mont Ventoux. Bovenaan het dorp de gedrongen kerk. Blijkt op een Romeinse fundering te staan. Deze plek is al eeuwen strategisch.

In de kerk een mooi koor en een afbeelding uit de 13e eeuw die je niet mag fotograferen. Achter de kerk het monument voor de gevallenen tijdens de Grote Oorlog. In Frankrijk wordt op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Daarom staat ook dit standbeeld er netjes bij.

We doen een rondje door het stadje en gaan daarna weer terug. Tijdens onze rustpauze op de terugweg worden we ingehaald door twee dames die overduidelijk bij het klooster horen. Hun doel voor de middagwandeling was het beeld tussen de velden.

De kloof van de Nesque is beroemd. Bij Venasque valt het nog mee, maar bij dit uitzicht krijg je wel een indruk van wat zo’n riviertje over de eeuwen heen voor invloed heeft op het landschap. Bovenop een heuvel een ruine van wat eens een belangrijk huis geweest moet zijn. Ook dit huis kijkt uit over het dal. Overal staat de brem in bloei. In de volle zon waait er dan een zware lucht over de hellingen.

Deze wandeling is ongeveer 10 km lang. De track van de wandeling vind je hier.